Skeptisesti ja älykkäästi Uskalla kyseenalaistaa kaikki

Kehen luottaa? Aika herätä todellisuuteen!

MEITÄ VALVOTAAN JATKUVASTI!

 

Nyt olisi jo korkea aika huomata tämä ja ottaa asia todesta. Massavalvontaa on harjoitettu aina 1950-luvulta eteenpäin, mutta syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen massavalvontaa on tiukennettu entisestään. Tämä on ehdottomasti väärin, ja ihmisoikeuksien loukkaamista aivan yhtä lailla kuin on kiduttaminenkin. En puhu omiani sanoessani, että olemme jatkuvan massaseurannan uhreja, vaan pohjustan väitteeni internetiin vuodettujen salaisten asiakirjojen sisältöihin. Julian Assangen perustama WikiLeaks on oiva paikka ymmärtää maailmaa.

 

Massaseuranta on siis sitä, kun jokin yksittäinen taho tai valtio ottaa luvatta ja ilmoittamatta tarkkailtavakseen yksityisen henkilön lähettämää dataa eli tietoa, mm. puhelinsignaaleja, radioaaltoja ja internet-liikennettä seuraamalla. Tällä hetkellä lähes jokaisen Yhdysvaltalaisen alle 30-vuotiaan henkilön menneisyys on kirjattu NSA:n ja CIA:n kaltaisten tiedustelupalvelujen huippusalaisiin arkistoihin. Sieltä nämä "valtion virkaelimet"  löytävät helposti haluamansa henkilön kaikki tiedot, mikäli heillä on tarvetta jäljittää kyseistä henkilöä. Pari kuukautta aikaisemmin puheenaiheeksi noussut lakiluonnos SUPOn (Suomen suojelupoliisi) ja Puolustusvoimien tietoturvavakoilun oikeuksien laajentamisesta on ollut varoittava uutinen. Emme ole kaukana Yhdysvaltojen tilanteesta, jos sallimme terrorismin vastaisen "varovaisuuden" nimissä valtion virkaelimille luvan vakoilla meitä salaa.

 

Massaseuranta rikkoo monia moraalin ja etiikan sääntöjä. Jokaisella ihmisellä on oikeus yksityisyyteen ja itsemääräämisoikeuteen. Tosin korkeat ja varakkaat tai poliittisesti vahvat tahot pyrkivät aina kaikin voimin laiminlyömään tätä valitettavan vähän arvostettua ihmisoikuden perustaa. Heidän mielestään on oikein, että he saavat tietää satojen miljoonien ihmisten yksityisasioita. Jos individuaalin tietojen urkkiminen on oikeutettavissa, niin miksei sitten poliitikot tarjoa meille samanlaista mahdollisuutta tekemällä politiikasta läpinäkyvää? "Huippusalaiset" asiakirjat täytyisi poistaa 2000-luvun politiikasta.

 

Tiesitkö muuten, että Sinun tiedoillasi ja datallasi käydään mittavaa kauppaa? Ahneet yritykset pyrkivät ostamaan mahdollisimman paljon tietoa siitä, että missä sivustoissa vierailet, mitä kirjoitat ja mitä ostat. Nämä kyseiset tiedot kerää Microsoftin ja Googlen kaltaiset suuryhtiöt, joita kiinnostavat vain raha. Tällainen kohdistettu mainonta on myös aivopesua, sillä jatkuvasti näkyvissä olevat, kiinnostavat mainokset saavat kuluttajan ennen pitkään valitsemaan mainosten tuotteita. Ikävä kyllä alitajunta ei ole ihmisen itsensä hallittavissa. Internet tarkoitettiin alun perin julkiseksi ja vapaaksi, mutta valitettavasti siitä on tullut nykyisin pelkkä liiketoiminnan harjoituspaikka.

 

Kun Edward Snowden paljasti vuonna 2013, kuinka NSA vakoilee tietoliikennettä myös maansa ulkopuolelta, muuttui vain yksi asia. Snowdenin paljastukseen asti massavalvontaa epäileviä aliarvioitiin ja nimitettiin salaliittoteoreetikoiksi ja vainoharhaisiksi. Nyt heidät otetaan todesta, ja hyvästä syystä.

 

Kaikki, mitä teet internetissä, on tallennettu. Jopa tämä blogikirjoitus. Juuri tämän blogikirjoituksen takia tietokoneeni saattaa tästä lähtien olla valtion tai jonkin muun korkean tahon tarkkailun kohteena, mutta osaan kyllä varautua siihen. Sinäkin voit varautua massavalvontaan ja estää tietojesi vuotamista ahneille miljardööreille. Jokainen yksilö voi omalla toiminnallaan edistää omaa ja muiden yksityisyyttä. Se ei vaadi tietotekniikkakoulutusta, sillä kaikki on jo ohjelmoitu valmiiksi. Tarvitset ainoastaan sovellukset ja hiukan kärsivällisyyttä, sekä tietysti internet-yhteyden.

Olen maininnut tässä perusasiat omien tietojen vuotamisen minimoimiseksi (en mainosta mitään, sovellukset omien kokemusten kautta suositeltuja):

0. Poista Microsoftilta kaikki luvat, jotka sallivat tarkkailun, tietojen keräämisen ja hyödyntämisen. KAIKKI. Jopa ne, joissa sanotaan kerättävän dataa nimettömänä kehittämistarkoituksiin. Kyseiset tiedot menevät suurimmaksi osaksi mainosyhtiöille, siitä voitte olla varmoja. Keskityn siis Windows-käyttäjien opastamiseen.

1. Vaihda selaimesi. Chrome on Googlen omistama ja tallentaa paljon tietoasi. Hyviä, avoimen lähdekoodin selaimia ovat mm. Midori, Yandex tai oma suosikkini Mozilla Firefox. Avoimen lähdekoodin selaimet keräävät ja tallentavat tietojasi mahdollisimman vähän, sillä niitä ei omista mikään keskittynyt yritys eikä sidä sido tekijänoikeuslait.

2. Vaihda hakukoneesi. Google on tunnettu laajoista data-arkistoistaan, joihin kuuluvat miljardien käyttäjien yksilöllinen data. https://duckduckgo.com/ on hyvä vahtoehto Googlelle. Se ei tallenna eikä seuraa käyttäjäänsä.

3. Lataa mainoksenesto. Kyseisen sovelluksen saa monen selaimen oman "lisäosat" - valikon kautta. Hyvä ja helppokäyttöinen mainoksenestosovellus on Adblock plus. Jos haluaa enemmän suojaa niin Ublock Origin, jota itsekin käytän, on suositeltava. Siihen saa monia kolmannen osapuolen estolistoja. Huom! Adblock plus -sovelluksessa täytyy mennä asetuksiin ja poistaa raksi ruudusta, joka sallii osan mainoksista. Jos haluat tukea jotakin sivustoa taloudellisesti sallimalla mainokset, voit lisätä sivuston ns. "valkoiselle listalle" tai sammuttaa sovellus tilapäisesti.

4. Lataa Ghostery. Se on sovellus, selaimen lisäosa siis, joka estää peruskäytössä lähes kaiken datan, mitä sivustot sinusta pyrkivät keräämään. Näet valikosta, että mitä kaikkea roinaa sivustosta löytyy. Tämä ja edellämainittu mainoksenesto myös nopeuttavat hitaampia tietokoneita estämällä mainosten latautumisen ja ylimääräisen datahäviön. Myös Ghosteryn voi sulkea niin halutessaan.

5. Lataa Bleachpit. Se on sovellus, joka puhdistaa tietokoneesi ohjelmista, joita et edes tiennyt kuuluvan laitteeseesi. Samalla sovellus myös edistää yksityisyyttäsi poistamalla tietokoneeseen tallentuneita ei-toivottuja tietoja. Poistaminen ei ole automaattista, eli voit valita säilytettävät tiedostot.

6. Hyvä antivirusohjelma on myös kannattavaa, muttei välttämätöntä. Ilmainen, avoimen lähdekoodin antivirusohjelma, kuten Clamwin, hoitaa asian.

 

Jos paranoia iskee ja haluat lisäturvaa:

6. Lataa Tor-verkko. Sipuliverkosta voi lukea internetissä riittävästi. Ohjeet kannattaa lukea tarkasti läpi.

7. Käytä VPN-verkkoa. Itse suosittelen TunnelBear-sovellusta. Antaa joka kuukausi ilmaiseksi 500 megabittiä salattua dataa. VPN estää mm. operaattoriasi näkemästä puuhailujasi internetin syöväreissä.

8. Teippaa kannettavan tietokoneen kamera kiinni, mikäli et käytä sitä. Kamera on tietokoneen murtoalttiimpia osia.

 

Jotkut saattavat pudistaa päätään ja ajatella "Enhän minä myy huumeita tai suunnittele terrorismia, miksi minun tulisi vaivautua moiseen?". Kyse ei ole käytännöstä vaan periaatteesta. Massavalvonnan harjoittaminen on ihmisoikeuksien ylenkatsomista ja sananvapauden rajoittamista. Tällaiseen sortoon ei saa taipua. Jos muutama sataa tuhatta ihmistä ajattelisi samoin, niin valtioiden ja yritysten olisi paljon vaikeampi harjoittaa datankeruuta ja valvontaa. Tämä on mielenosoitus sananvapauden ja yksityisyydensuojan puolesta. Ihmisellä on oikeus olla vapaa valvonnasta.

 

Lopuksi vielä sanon, että olen hyvin tietoinen, että massavalvontaa tehdään terrorismin ja rikollisuuden ehkäisemiseksi. Silti tämä ei oikeuta tavallisten kansalaisten vakoiluun. Jos vakoilua aiotaan tehdä, niin silloin vastapalkkioksi valtion toimien tulisi olla läpinäkyvää. Kuten V sanoi Elokuvassa V niin kuin Verikosto:

"People should not be afraid of their governments, governments should be afraid of their people"

"Kansan ei tulisi pelätä valtiota, valtion tulisi pelätä kansaa"

 

Olemme lähempänä George Orwellin Vuonna 1984 kuin luulemmekaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Erittäin hyvä kirjoitus.

Ainoa ongelma on se, että emme voi myöskään avoimen koodin sovellusten osalta olla varmoja, kuka tai mikä ohjelman taustalla on ja millaisia takaportteja sovellus sisältää. Mikäli lähdekoodi ei ole käytettävissä ja käyttäjän ymmärrettävissä, tietoturva jää retoriikaksi.

Sovellusten käyttäminen ja toiminnan ymmärtäminen vaatii erityistä osaamista. Esimerkiksi erilaisten tarpeettomaksi luultujen sovellusten hallitsematon poistaminen saattaa johtaa koko koneen toimimattomuuteen.

Helpointa tietoturvaa on käyttää arkaluontoisten asioiden välittämiseen kirjepostia, niin kauan kuin posti sitä kuljettaa ja ostoksiin käteistä rahaa niin kauan kuin sitä vielä on. Kun nämä molemmat loppuvat tai lakkautetaan, ei ole enää keinoja välttyä yksityisyyden suojan menettämiseltä.

En koe niiden tiedonmurusten, joita tietoliikenteen käyttöni antaa valtiollisille tai yksityisille tahoille yksityiselämästäni, olevan itselleni millään tavalla haitallista. Ainakaan toisteiseksi en ole menettänyt yöuniani pelätessäni erikoisjoukkojen iskua kotiini aamuyön tunteina.

Käyttäjän abdurrahmanfaig kuva
Abdurrahman Faig

Kiitos kommentistasi. Useimmat avoimeen lähdekoodiin perustuvat ja suositut sovellukset ovat turvallisia, koska niitä ovat käyttäneet ja tarkistaneet monet it-gurut. Toki ne yksittäiset ja vähemmän tunnetut sovellukset saattavat saada huolestumaan.

Kirjeposti olisi hyvä mielenosoituksen muoto, mutta valitettavasti seen käyttö vähenee koko ajan. Samoin käteisrahan käyttö. Vanhaan palaamisen sijaan ehdotan uudistusta. Käteisen voi korvata bitcoinilla (tosin sen arvo on vielä epävakaa), ja kommunikaation salatuilla välineillä. Näin saavat korkeammat tahot ymmärtää, että kaikkia he eivät voi alistaa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kiitos hyvästä kirjoituksesta!
*Heillä* on jo kaikki tiedot - ikävä kyllä.
Seuraavan miehityksen (jossakin maassa) tiedetään jo osoitteet: Esim. Chilestä, ennen internettiä, pääsi moni pakenemaan, nyt sekään ei ole mahdollista.

Mielenkiintoinen kysymys on tietenkin, toimiiko internet kansalaisten kanavana vaiko vallanpitäjien työkaluna? Näennäisesti molempina, mutta luulen, että kansa voittaa pitkässä juoksussa.

Tällä hetkellä suuri osa kansasta uskoo, että epäilijät ovat vain hörhöjä, mutta kansa valistuu pikku hiljaa. Toisaalta uskovat heti kun YLE tai HS kertoo, että jonkun vaalin/vaalitappion takana, jossakin maassa, on Putsku. ;)

Henry

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

"It is well enough that people of the nation do not understand our banking and monetary system, for if they did, I believe there would be a revolution before tomorrow morning."

Pätee yhtä hyvin tähän jos vaihtaa pari sanaa. Toisaalta tieto lisää tuskaa.

Käyttäjän abdurrahmanfaig kuva
Abdurrahman Faig

Henry Ford osuui naulan kantaaan sanoessaan tuon.Vaikka tieto lisääkin tuskaa, on silti oikeus tietää. Tietämättömyys kostautuu ennen pitkää pahemmin kuin tieto. Nykyään ei valitettavasti voi olla "minua ei kiinnosta plitiikka tai maailma, olen pelkkä yksinkertainen maanviljelijä" -tyyppistä elämää.

Toimituksen poiminnat