Skeptisesti ja älykkäästi Uskalla kyseenalaistaa kaikki

Sananvapaudesta...

"Mutta muista samalla, että olet uhka vallanpitäjille, joten käyttäydy viisaasti."

(Lainaus erään henkilön saamasta kirjeestä)

 

Tällainen on usemmman toimittajan, ihmisoikeuksien kannattajan ja jonkin tahon kritisoijan enemmin tai myöhemmin saama varoitus, kun he menevät puheissaan liian pitkälle. Pelko on oiva väline toisten hallitsemiseen, riippumatta siitä, että onko ylempänä oleva sitaatti ystävältä tullut varoituksen sana vai jonkun voimakkaan tahon virkailijan kauniimpi versio uhkauksesta "Turpa umpeen tai se turpoaa umpeen!".

Maailmaa hallitaan pelolla tälläkin hetkellä. Ei tosin kaikkialla, mutta monissa paikoissa. Kenelle nyt tulisi mieleenkään mennä julkisesti ja avoimesti kritisoimaan uskontoja, rikollisorganisaatioita, Pohjois-Korean kaltaista maata tai sellaisen maan hallitsijaa?  Läpi ihmiskunnan historian toisinajattelijoita on vainottu, metsästetty, karkotettu tai tapettu. Ihminen on sellainen olento, joka ei siedä oman näkemyksensä kyseenalaistamista, vaikka kyse olisikin totuudesta ja oikeudenmukaisuudesta (eli näkemyksen korjaamisesta). Tämän huomaa erityisesti konservatiivisten uskovien piireissä. Vaikka kuinka yrittäisit todistella uskonnon ristiriitoja, ei uskova suostu hylkäämään uskoaan. Itseänikin inhottaisi myöntää itselleni, että olen tuhlannut koko elämäni henkiset voimavarat (ja rutkasti aikaa) uskomalla johonkin, minkä olemassaolo ei voi edes olla mahdollista. Silti sitä jaksetaan kieltää muiden näkemykset.

Mikä sitten on saanut sellaisen käsitteen kuin sananvapaus syntymään? Ihmiskunnan älyykkyysosamäärän sanotaan kasvavan muutaman pisteen verran joka kymmenes vuosi. Ehkä kyse onkin juuri siitä, vaikka ei siltä näyttäisikään. Tai sitten kyseinen kasvu on valikoitu vain tietyille yksilöille, joista useammat eivät valitettavasti käytä evoluution heille myöntämää lahjaa oikein.

Kuvitelkaahan hetkeksi sellainen maailma, jossa ei sodita. Onko se vaikeaa? Itselle se on ainakin. Saatatte ajatella, että miten tällaisessa maailmassa ratkaistaan erimielisyydet? No puhumalla tietenkin! Ihminen on ainoa tähän asti tunnettu olento, joka on kyennyt älykkääseen sanojen muodostamiseen. Luonto on siis huomannut, että puhetaito luo edun muihin olentoihin nähden yhdistettynä älykkyyteen.

Sellaisessa utopiassa, jossa asiat ratkaistaisiin puhumalla, ei tapahtuisi sotia. Ketään ei tapettaisi. Jos et osaa perustella kantasi tyydyttävästi, niin silloin olet väärässä, ainakin siihen asti kunnes väitteesi saa tukea. Onnistuisiko tällainen valtio? Ei ainakaan ihmisiltä. Yksikin solvaus riittäisi pilaamaan argumentaation, ja raivo saisi argumentoijat käymään toistensa kurkkuun. Jopa yliopistojen väitöstilaisuuksissa piti olla (ja on edelleenkin) erotuomari, jonka tehtävänä (oli) erottaa väittelijä ja vastaväittäjä toisistaan, jos nämä yltyisivät väkivaltaisiksi. Yliopistoissa, sivistyneiden ihmisten keskuudessa.

 

Mitä asian hyväksi voisi sitten tehdä? Hmm...

 

Kai me voidaan ajatella älykkäästi oikean ja väärän eroa? Sekin on evoluution meille antama lahja, moraali. Me tiedämme, että toisen ihmisen pakolla hiljentäminen on väärin, oli kyse sitten kritiikistä tai avoimesta arvostelusta. Solvauksia ja kirouksia ei tosin saa luokitella sananvapauteen, sillä oma näkemys täytyy olla hyvin perusteltu. Toisen halventaminen kyseenalaisin keinoin on argumentaatiovirhe, ja koska sananvapauteen pätee samat säännöt kuin argumentointiin, ei toista saa halventaa. Kuitenkin en itse luokittelisi satiiria halventamiseksi, sillä naurunalaiseksi tulemiseen tarvitaan jokin syy, jolle nauraa. Esimerkiksi satiirinen kuva katolisen kirkon papista koskettelemassa pikkulasta himokas ilme kasvoillaan ei halveksi ketään, sillä satiirin aihe on kohderyhmän itsensä luoma. Naurettavan kuvan muodossa asiasta on vain helpompi keskustella.

 

Huolimatta siitä, että meillä on moraali ja että kouluissamme jankataan siitä jatkuvasti, tätä kyseistä moraalia ei toteudu ympäristössämme. On edelleen ihmisiä ja ryhmiä, jotka ajattelevat olevansa jonkin ihmeen syyn takia (raha, uskonto, auktoriteetti tai kaikki kolme) olevansa kaiken maailman kritiikin yläpuolella. Toisinajatteleminen on väärin ja kiellettyä. Surullista. Sananvapaus on todella voimakas asia, kun sitä osaa käyttää oikein. Jos sitä osaa käyttää oikein.

Toivon tämän kirjoituksen myötä herättäneeni teissä ajatuksia. Sananvapaudesta puhuttaessa kun ilmenee niin moninaisia mielipiteitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat